Żeberka podane w sosie kakaowym to pyszne chrupiące mięsko, któremu odpowiedniego smaku i zapachu dodaje sos kakaowy. Ciekawa propozycja dla każdego. Warto spróbować czegoś nowego.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Żeberka doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie żaroodporne z żeberkami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 30 minut.
Mieszamy ze sobą kakao, mąkę, oregano. Miód rozpuszczamy w wodzie i łączymy z kakao i dodatkami. Tak powstałym sosem polewamy żeberka i pieczemy w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez 35 minut, aż do uzyskania miękkości mięsa.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Sos przekładamy do rondelka. Do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą , mieszamy aż do zgęstnienia. Żeberka polewamy tak powstałym sosem.
Można podawać z grillowanymi warzywami.
Dodaj komentarz