Żeberka w sosie kakaowym

Żeberka podane w sosie kakaowym to pyszne chrupiące mięsko, któremu odpowiedniego smaku i zapachu dodaje sos kakaowy. Ciekawa propozycja dla każdego. Warto spróbować czegoś nowego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg żeberek
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka kakao
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 250 ml ciepłej wody
  • - 2 łyżki miodu
  • - 2 łyżeczki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Żeberka doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.



Krok 2

Naczynie żaroodporne z żeberkami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 30 minut.



Krok 3

Mieszamy ze sobą kakao, mąkę, oregano. Miód rozpuszczamy w wodzie i łączymy z kakao i dodatkami. Tak powstałym sosem polewamy żeberka i pieczemy w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez 35 minut, aż do uzyskania miękkości mięsa.



Krok 4

Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Sos przekładamy do rondelka. Do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą , mieszamy aż do zgęstnienia. Żeberka polewamy tak powstałym sosem.



Wskazówki

Można podawać z grillowanymi warzywami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.