Zupa pomidorowa z sosem sojowym to bezmięsne danie, polecane dla każdego. Smaczne i pożywne – zadowoli wszystkich wielbicieli zup. Jej zaletą jest z pewnością również łatwość wykonania.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja
Wegetariańskie
Fit
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w ćwiartki.
Pokrojone w ćwiartki pomidory kładziemy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy posiekane drobno cebulę i czosnek. Całość pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Do warzyw dolewamy sos sojowy, ½ l bulionu warzywnego i naczynie żaroodporne umieszczamy ponownie w piekarniku, tym razem na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałą część bulionu i wszystko razem miksujemy. Całość przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku, lekko podgrzewamy i przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut – po tym czasie będzie nas łatwiej obrać je ze skórki.
Dodaj komentarz