Zupa pomidorowa z sosem sojowym

Zupa pomidorowa z sosem sojowym to bezmięsne danie, polecane dla każdego. Smaczne i pożywne – zadowoli wszystkich wielbicieli zup. Jej zaletą jest z pewnością również łatwość wykonania.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg pomidorów
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w ćwiartki.



Krok 2

Pokrojone w ćwiartki pomidory kładziemy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy posiekane drobno cebulę i czosnek. Całość pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika.



Krok 3

Do warzyw dolewamy sos sojowy, ½ l bulionu warzywnego i naczynie żaroodporne umieszczamy ponownie w piekarniku, tym razem na 15 minut.



Krok 4

Po tym czasie dodajemy pozostałą część bulionu i wszystko razem miksujemy. Całość przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku, lekko podgrzewamy i przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut – po tym czasie będzie nas łatwiej obrać je ze skórki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.