Ziemniaczki pieczone z cebulką

Ziemniaczki pieczone z cebulką to przekąska, która jest dobra sama w sobie. Może także stanowić dodatek do innych przekąsek np. mięsnych szaszłyków. Prosty przepis, który zasmakuje każdemu.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - natka koperku
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - gałązka rozmarynu (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koperek siekamy.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy masłem oraz posypujemy koperkiem. Mieszamy wszystko dokładnie



Krok 3

Cebulę obieramy i kroimy drobno albo w piórka. Czosnek również kroimy drobno. Dodajemy cebule i czosnek do ziemniaków. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę pod przykryciem. Można odkryć ziemniaki na ostatnie 10 minut, aby lekko je zrumienić. Dekorujemy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.