Złociste pierogi z ziemniakami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki musu z dyni
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Boczek wędzony do okraszenia
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, dodać mus z dyni, jajko, olej, szczyptę soli i mieszając połączyć z wodą. Zagnieść ciasto, przykryć folią i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.





Krok 2

Suszone grzyby zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, osączyć i posiekać. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obraną cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wszystkie przygotowane składniki nadzienia połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 3

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć porcję nadzienia.





Krok 4

Zlepić dokładnie dociskając brzegi. Partami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu, polać pierożki, podawać.





Wskazówki

Pierożki okrasić usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.