Do miski wsypać mąkę, dodać mus z dyni, jajko, olej, szczyptę soli i mieszając połączyć z wodą. Zagnieść ciasto, przykryć folią i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Suszone grzyby zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, osączyć i posiekać. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obraną cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wszystkie przygotowane składniki nadzienia połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć porcję nadzienia.
Zlepić dokładnie dociskając brzegi. Partami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu, polać pierożki, podawać.
Pierożki okrasić usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem.
Dodaj komentarz