Chrupiące grzanki z niecodziennymi dodatkami - kremowym serkiem śmietankowym, pieczonymi ciemnymi winogronami, chrupiącymi orzechami włoskimi, miodem i świeżym tymiankiem. Pozornie zupełnie różne smaki, które jednak idealnie się dopełniają. Słowa tego nie oddadzą - po prostu trzeba spróbować.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Winogrona umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Zsunąć lekko na bok. Obok winogron położyć orzechy włoskie. Wstawić do piekarnika i piec około 6-8 minut, aż winogrona zaczną pękać.
Bagietkę pokroić pod ukosem na kromki. Używając pędzelka, posmarować pozostałą łyżką oliwy. Przełożyć na kratkę z piekarnika i podpiec, aż powstaną chrupiące grzanki.
Grzanki i winogrona wyjąć z piekarnika. Orzechy niedbale posiekać.
Każdą kromkę posmarować serkiem śmietankowym Łaciaty, następnie położyć winogrona. Polać miodem i posypać orzechami oraz listkami tymianku. Serwować natychmiast.
Dodaj komentarz