Grzanki z serem śmietankowym i pieczonymi winogronami

Chrupiące grzanki z niecodziennymi dodatkami - kremowym serkiem śmietankowym, pieczonymi ciemnymi winogronami, chrupiącymi orzechami włoskimi, miodem i świeżym tymiankiem. Pozornie zupełnie różne smaki, które jednak idealnie się dopełniają. Słowa tego nie oddadzą - po prostu trzeba spróbować.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 bagietka pszenna,
  • - 200 g serka śmietankowego Łaciaty,
  • - 500 g ciemnych bezpestkowych winogron,
  • - 50 g orzechów włoskich,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Winogrona umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Zsunąć lekko na bok. Obok winogron położyć orzechy włoskie. Wstawić do piekarnika i piec około 6-8 minut, aż winogrona zaczną pękać.



Krok 3

Bagietkę pokroić pod ukosem na kromki. Używając pędzelka, posmarować pozostałą łyżką oliwy. Przełożyć na kratkę z piekarnika i podpiec, aż powstaną chrupiące grzanki.



Krok 4

Grzanki i winogrona wyjąć z piekarnika. Orzechy niedbale posiekać.



Krok 5

Każdą kromkę posmarować serkiem śmietankowym Łaciaty, następnie położyć winogrona. Polać miodem i posypać orzechami oraz listkami tymianku. Serwować natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.