Zupa aztecka z chipsami z sera


Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 puszki pomidorów typu pelati
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • 250 g rozdrobionego mięsa z rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 awokado
  • sok z połowy limonki
  • 150 g sera żółtego Gouda
  • 150 g śmietany Łaciatej UHT 12%
  • świeżo posiekana kolendra
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i cebulę kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie w garnku z płatkami chili. Następnie dodajemy pomidory pelati i całość zalewamy bulionem.



Krok 2

Zupę doprawiamy oregano i gotujemy około 30 min.



Krok 3

Ugotowaną zupę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy mięso z kurczaka.



Krok 4

Kroimy ser żółty Gouda na bardzo małe kawałeczki. Na patelnię wkładamy papier do pieczenia oraz ring. Ser układamy w ringu a jak się lekko roztopi doprawiamy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gotowe chipsy odkładamy do wystygnięcia.



Krok 5

W miseczce łączymy śmietanę Łaciatą 12% z grubo siekaną kolendrą oraz połową soku z limonki. Gotową zupę podajemy z pokrojonym w kostkę awokado, śmietaną oraz chipsami serowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.