Zupa cebulowa

Autor:

Autor P2

Zupa cebulowa to danie gęste i aromatyczne, a przy tym zdrowe i pyszne. Łatwa w przygotowaniu, wymaga niewielu składników. Polecana na każdą porę roku. Swoim smakiem zachwyci z pewnością każdego.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g cebuli
  • - 5 szklanek naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki lub inne ulubione zioło
  • - kilka kromek chleba

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w półplastry i lekko szklimy na maśle.



Krok 2

Zeszkloną cebulę posypujemy mąką. Mieszamy z bulionem warzywnym i gotujemy ok. 15 minut.



Krok 3

Zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4 

Gotową zupę cebulową dekorujemy natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy ze świeżym pieczywem.



Wskazówki

Zupę cebulową można podać także z grzankami zrobionymi z czerstwego chleba i posypać startym serem żółtym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.