Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ogórki kiszone
  • ⅔ szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kawałek pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Śmietanka Łaciata 30%
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku rozgrzać masło klarowane. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę.



Krok 2

Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.



Krok 3

Do garnka dodać ziemniaki i podsmażyć przez 4 minuty, następnie dodać resztę warzyw. Mieszając smażyć przez kolejne 4 minuty.



Krok 4

Dodać kaszę, listek laurowy, ziele, pieprz. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie.



Krok 5

Na koniec dodać starte na tarce ogórki kiszone i wodę z ogórków. Gotować kolejne 10 minut.



Wskazówki

Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.