Zupa jarzynowa z krewetkami

Zupa jarzynowa, ale podana w inny niż tradycyjny sposób. Tym razem z krewetkami. Smakuje wybornie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na spotkania w gronie przyjaciół.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 ziemniaki
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 por
  • - 1 natka pietruszki
  • - garść lubczyku
  • - 300 g krewetek
  • - 1 cytryna
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka masła
  • - 1,5 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa, por, natkę pietruszki i lubczyk zalewamy bulionem i gotujemy ok. 25 minut.



Krok 2

Krewetki myjemy i obsmażamy na maśle z czosnkiem, a następnie przekładamy do zupy. Dodajemy skórkę otartą z ½ cytryny i sok całej cytryny, a także przyprawy i przecier. Dusimy jeszcze 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.