Zupa kalafiorowa z brokułem

Zupa kalafiorowa z brokułem to niezwykle cenne pod względem składników odżywczych danie. Smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu, a na pewno wywoła uśmiech na twarzach rodziny i przyjaciół.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 ziemniaki
  • - 1 kalafior
  • - 1 brokuł
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 2 łyżeczki pieprzu
  • - 1 liść laurowy
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior i brokuł rozdzielamy na mniejsze fragmenty, ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu .



Krok 2

Pod koniec gotowania dodajemy kalafior i brokuł. Przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką i posypujemy majerankiem.



Wskazówki

Do śmietanki i mąki dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy całość do zupy. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.