Zupa kalafiorowa z brokułem to niezwykle cenne pod względem składników odżywczych danie. Smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu, a na pewno wywoła uśmiech na twarzach rodziny i przyjaciół.
Danie: Zupy
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Kalafior i brokuł rozdzielamy na mniejsze fragmenty, ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu .
Pod koniec gotowania dodajemy kalafior i brokuł. Przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką i posypujemy majerankiem.
Do śmietanki i mąki dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy całość do zupy. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy.
Dodaj komentarz