Zupa krem brokułowo-szpinakowa z boczkiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 100 g boczku
  • Masło klarowane
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł drobno kroimy, szpinak myjemy.



Krok 2

W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 3

Dodajemy warzywa, smażymy przez 2 minuty i zalewamy bulionem.



Krok 4

Ziemniaki kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.



Krok 5

Dodajemy gałkę muszkatołową, chili, sól i pieprz, mieszamy.



Krok 6

Na suchej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek.



Krok 7

Zupę miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczek, wierzch posypujemy boczkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.