Zupa krem z białych szparagów i kalafiora „Cała na biało

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów ,
  • 1 mały kalafior ,
  • 3 łyżki masła ,
  • 4 szklanki bulionu ,
  • 2 łyżki kaszy manny ekspresowej ,
  • 100 ml śmietanki Łaciata 18% ,
  • 1 łyżeczka cukru ,
  • sól i pieprz do smaku ,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • bagietka

Przygotowanie

Zupa krem

Obieramy białe szparagi i kroimy na kawałki o grubości około 2-3 cm. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę . Kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy białe szparagi i kalafior do garnka zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodajemy masło sól, cukier i pieprz do smaku. Gdy warzywa już będą gotowe do gotującego się wywaru dodajemy kaszkę mannę i mieszamy. Na koniec miksujemy zupę na gładki krem i wlewamy śmietankę Łaciata 18% do zupy i delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje podana na gorąco, posypana posiekaną natką pietruszki z bagietką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.