Zupa krem z białych szparagów i kalafiora „Cała na biało

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 mały kalafior
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki kaszy manny ekspresowej
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • bagietka

Przygotowanie

Krok 1

Obierz białe szparagi i pokrój na kawałki o grubości około 2-3 cm. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.



Krok 2

Kalafior podziel na różyczki. Dodaj białe szparagi i kalafior do garnka, a potem zalej bulionem i gotuj przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodaj masło sól, cukier i pieprz do smaku. Gdy warzywa już będą gotowe do gotującego się wywaru dodaj kaszkę mannę i wymieszaj.



Krok 3

Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem i wlej śmietankę, a następnie delikatnie wymieszaj. Najlepiej smakuje podana na gorąco, posypana posiekaną natką pietruszki i serwowana wraz z bagietką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.