Zupa krem z czerwonej soczewicy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 sztuki selera,
  • 1 sztuka pomidorów w puszce,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę myjemy i osaczamy na sitku. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy 7 minut. Wywar warzywny wlewamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, usmażone warzywa i chwilę gotujemy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy zupę do momentu aż soczewica będzie miękka. Wyjmujemy ziele i liść laurowy, doprawiamy zupę solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem i imbirem. Wlewamy mleko stopniowo, mieszając i sprawdzając smak, w razie potrzeby zupę doprawić bardziej pikantnie. Zupę przed podaniem zmiksować



Wskazówki

Zupę możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.