Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków

Idealna na jesienną szarugę. Pyszna zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków, która sprawia, że buzia sama się uśmiecha. Z tą zupą nie ma mowy o jesiennej chandrze!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg obranej ze skórki dyni
  • - 1 kg słodkich ziemniaków
  • - 1 papryczka chili
  • - 2 cebule
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - sok z 1 limonki
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 4 łyżki śmietany 18% Rolmlecz
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili drobno kroimy.



Krok 2

Na maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojoną dynię i słodkie ziemniaki – smażymy ok. 5 minut, po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.



Krok 3

Zupę gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i dodajemy sok z limonki. Całość blendujemy (wcześniej wyjmujemy 2-3 łyżki warzyw na talerz) i dodajemy śmietankę.



Krok 4 

Podajemy z wyjętymi wcześniej warzywami. Ozdabiamy papryczką chili i np. natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.