Zupa krem z dyni z domowymi grzankami

Autor:

smaki-katriny

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • ZUPA:
  • około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka)
  • 1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona)
  • 4 małe marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • trochę oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki cukru
  • GRZANKI
  • 5 kromek czerstwego chleba krojonego
  • 4 łyżki masło ŁACIATE
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

ZUPA

Z dyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy. Następnie dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy. Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. Na koniec dodajemy przyprawy.





grzanki

Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.