Zupa krem z groszku i koperku ze ślimakami - po polsku

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Farsz do ślimaków

  • 250g tartego sera żółtego Mlekpol ,
  • 1 cebula średnia ,
  • posiekana natka pietruszki - garść ,
  • pieprz,
  • sól

Ślimaki - ciasto

  • 500g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania drożdży suchych (ok. 3-4g),
  • 40g masła Łaciate miękkiego,
  • 1 szklanka mleka Łaciate - ciepłego,
  • 1 jajko,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • sól ,
  • żółtko + łyżka mleka Łaciate - do posmarowania

Zupa krem

  • 800g groszku mrożonego (2 op) ,
  • pęczek koperku ,
  • 2 szt. ziemniaków,
  • 1 szt. cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • 4 szklanki bulionu (1l),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Krok 1. Farsz do ślimaków

W misce umieszczamy tarty ser żółty, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz - mieszamy.



Krok 2. Ślimaki - ciasto

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 20 kawałeczków. Każdy kawałek wałkujemy na podłużny, cienki placek, a następnie nożem robimy paseczki w poprzek (tępą stroną), po czym odwracamy placek na drugą stronę. Na środku wzdłuż nakładamy farsz i zlepiamy jak pieroga. Powstaje długi karbowany wałeczek, który zwijamy jak ślimaka, tak aby łączenie ciasta znalazło się na dole. Gotowe ślimaki chwilę rosną przed nagrzaniem piekarnika. Smaruje rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 min.



Krok 3. Zupa krem

W garnku na maśle klarowanym podsmażamy krótko pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, następnie dodajemy mrożony groszek i gotujemy aż groszek oraz ziemniaki będą ugotowane. Wyjmujemy kilka groszków do dekoracji. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i gotujemy jeszcze dwie minuty, a następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i kończymy gotowanie. Blendujemy zupę na krem, nakładamy do miseczek, ozdabiamy groszkiem i koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.