W misce umieszczamy tarty ser żółty, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz - mieszamy.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 20 kawałeczków. Każdy kawałek wałkujemy na podłużny, cienki placek, a następnie nożem robimy paseczki w poprzek (tępą stroną), po czym odwracamy placek na drugą stronę. Na środku wzdłuż nakładamy farsz i zlepiamy jak pieroga. Powstaje długi karbowany wałeczek, który zwijamy jak ślimaka, tak aby łączenie ciasta znalazło się na dole. Gotowe ślimaki chwilę rosną przed nagrzaniem piekarnika. Smaruje rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 min.
W garnku na maśle klarowanym podsmażamy krótko pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, następnie dodajemy mrożony groszek i gotujemy aż groszek oraz ziemniaki będą ugotowane. Wyjmujemy kilka groszków do dekoracji. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i gotujemy jeszcze dwie minuty, a następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i kończymy gotowanie. Blendujemy zupę na krem, nakładamy do miseczek, ozdabiamy groszkiem i koperkiem.
Dodaj komentarz