Kalafior po grecku

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bukiet kalafiora
  • 2-3 cebule
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Liście laurowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany w rondlu olej i smażyć, aż lekko się zeszkli.



Krok 2

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza. Dodać do cebuli. Przesmażyć wszystko razem przez chwilę.



Krok 3

Następnie podlać wodą, dodać przyprawy i dusić przez 10 minut.



Krok 4

Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i ułożyć na warzywach. Dusić pod przykryciem do momentu, aż kalafior będzie miękki.



Krok 5

Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez około 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.