Zupa krem z zielonego groszku

Pięknie zielona bomba witaminowa na talerzu. Idealna zwłaszcza wiosną. Pięknie wygląda, dodaje energii i wybornie smakuje. Warto przygotować ją dla rodziny.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mrożonego groszku
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - ½ pora
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka z kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem obsmażamy na maśle. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka z kurczakiem. Dodajemy również pokrojone warzywa, groszek i pora pokrojonego w plasterki. Dusimy około 25 minut. Przyprawiamy. Dodajemy śmietankę Łaciatą.



Krok 3

Dodajemy drobno posiekany koperek, wyjmujemy mięso i wszystko dokładnie blendujemy.



Krok 4 

Możemy udekorować świeżym groszkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.