Krem z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zupa jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera kilka porcji warzyw w jednej misce. Zdecydowanie warta wypróbowania, gdyż jest to samo zdrowie!
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Białą i jasnozieloną część pora pokrój w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokrój w kostkę.
Szparagi umyj i osusz. Usuń twarde końce i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, pora i seler naciowy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Smaż razem przez ok. 5 minut.
Dodaj pozostałe warzywa. Posól i popieprz, a następnie smaż jeszcze 1 minutę. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż do miękkości warzyw.
Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, spróbuj i w razie potrzeby dosól. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz