Zupa krem z zielonych warzyw

Krem z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zupa jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera kilka porcji warzyw w jednej misce. Zdecydowanie warta wypróbowania, gdyż jest to samo zdrowie!

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • świeży koperek

Przygotowanie

Krok 1

Białą i jasnozieloną część pora pokrój w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokrój w kostkę.



Krok 2

Szparagi umyj i osusz. Usuń twarde końce i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę.



Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, pora i seler naciowy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Smaż razem przez ok. 5 minut.



Krok 4

Dodaj pozostałe warzywa. Posól i popieprz, a następnie smaż jeszcze 1 minutę. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.



Krok 5

Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż do miękkości warzyw.



Krok 6

Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, spróbuj i w razie potrzeby dosól. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.