Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Autor:

Aneta P

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 5 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały por lub pół dużego
  • ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g makaronu nitki
  • 50 g naturalnego serka śmietankowego Łaciaty
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić na paski. Por pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać ogórki i smażyć wszystko razem około 5 - 7 minut.
Bulion zagotować, dodać wszystkie warzywa, listek laurowy oraz ziele angielskie. Zamieszać i razem gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać serek śmietankowy, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze nakładać porcję makaronu, wlać zupę i posypać obficie posiekanym koperkiem. Smacznego!



Wskazówki

Do zupy zamiast serka topionego można dodać śmietanę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.