Zupa paprykowa z ricottą i miodem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 120 g serka ricotta
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Papryki umyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i poszatkuj. Całość papryk i cebuli wrzuć do miksera. W mikserze zblenduj także paprykę chilli (po usunięciu z niej nasion) Obrane cebule przepołowić i razem z pozostałymi kawałkami papryki włożyć do pojemnika miksującego. Dodać oliwę. Zmiksowane warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez minimum 20 minut pod przykryciem. Do zupy dodaj zahartowaną śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie daj zupie ostygnąć, a gdy będzie letnia, dodaj serek ricotta (w kawałeczkach), miód i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i podawaj z posypaną natką pietruszki lub kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.