Zupa śmietankowo-cytrynowa

Zupa śmietankowo-cytrynowa to zupa praktycznie z niczego. Lekka, orzeźwiająca, polecana bardziej w okresie letnim niż zimowym. Wymaga znikomego wkładu finansowego, a jednak ma swój charakter.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - sok z 6 cytryn
  • - 1 cytryna (do dekoracji)
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

W garnku gotujemy bulion wieprzowy, przygotowany dzień wcześniej z żeberek wieprzowych ugotowanych w 1,5 l lekko osolonej wodzy z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego.



Krok 2

Do garnka z bulionem dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną dokładnie z sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.



Krok 3

Zupę dekorujemy drobno posiekana natką pietruszki oraz pokrojoną w plastry 1 cytryną.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:35:00

Pyszna, orzeźwiająca zupa:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.