Składniki:

  • - 1 kg truskawek
  • - 1 jabłko
  • - 1 cytryna
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.



Krok 2

Owoce przekładamy do garnka (część truskawek zostawiamy do dekoracji). Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy wodą, dodajemy miód i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.



Krok 3

Całość blendujemy i zagęszczamy szklanką śmietanki Łaciatej zmieszanej z mąką.



Krok 4 

Pół szklanki schłodzonej śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią zupę przed podaniem, możemy dodać także np. listki mięty.



Wskazówki

Śmietanka musi być schłodzona, aby można ją było ubić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.