Zupa z grzybów mrożonych

Autor:

AnetaJR

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa

  • Około 500g mrożonych grzybów leśnych,
  • 5-7 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 l bulionu,
  • Szklanka śmietany Łaciatej 18%
  • 1 łyżka mąki,
  • Masło Łaciate
  • Sól, pieprz,
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy. Dodać też listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Taką zupę podaję na Wigilię, ale wtedy bulion zastępuję wodą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.