Zupa z jarmużu i jęczmienia

Smaczna i sycąca zupa z jęczmienia i jarmużu to świetna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Jęczmień wymaga moczenia i długiego gotowania - jednak warto poświęcić ten czas.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jarmużu
  • - 1/3 szklanki jęczmienia
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1 natka pietruszki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Jęczmień moczymy w wodzie przez noc.



Krok 2

Następnego dnia jęczmień odcedzamy i płuczemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy na maśle z jarmużem. Jęczmień gotujemy w bulionie przez ok. 2 godziny. Dodajemy jarmuż z czosnkiem, natką pietruszki i przyprawiamy, a następnie dusimy ok. 5-10 minut.



Krok 3

Zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką.



Krok 4 

Podajemy z liśćmi świeżego jarmużu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.