Smaczna i sycąca zupa z jęczmienia i jarmużu to świetna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Jęczmień wymaga moczenia i długiego gotowania - jednak warto poświęcić ten czas.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Jęczmień moczymy w wodzie przez noc.
Następnego dnia jęczmień odcedzamy i płuczemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy na maśle z jarmużem. Jęczmień gotujemy w bulionie przez ok. 2 godziny. Dodajemy jarmuż z czosnkiem, natką pietruszki i przyprawiamy, a następnie dusimy ok. 5-10 minut.
Zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką.
Podajemy z liśćmi świeżego jarmużu.
Dodaj komentarz