Składniki:

  • - 4 kalarepy
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 szklanka mleka
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 l wody
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepy obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Pokrojone warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 minut.



Krok 3

Do garnka dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.



Krok 4 

Śmietankę Łaciatą mieszamy z 5 łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość mieszamy. Dodajemy posiekany drobno koperek. Gotujemy przez chwilę i blendujemy. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.