Zupa z kalarepy to niezwykle zdrowe danie, polecane szczególnie dzieciom, zarówno na obiad, jak i na ważne okoliczności. Przepis niezwykle prosty. Warto go wypróbować, najmłodsi z pewnością będą nim zachwyceni.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Kalarepy obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Pokrojone warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 minut.
Do garnka dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z 5 łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość mieszamy. Dodajemy posiekany drobno koperek. Gotujemy przez chwilę i blendujemy. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.
Dodaj komentarz