Zupa z pieczarkami i makaronem

Tradycyjna zupa pieczarkowa, którą wielu z nas zna z dzieciństwa. Prosta i szybka w przygotowaniu, jednak wciąż przepyszna i wspaniale pachnąca pieczarkami. Uwielbiana przez każdego.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g pieczarek
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 łyżki masła
  • - 200 g drobnego makaronu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach.



Krok 2

Pieczarki myjemy i połowę z nich kroimy w plasterki, a połowę ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy przez 10 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, dusimy jeszcze przez 10 minut, po czym całość przekładamy do garnka.



Krok 3

Dolewamy bulion warzywny i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i makaron. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.