Tradycyjna zupa pieczarkowa, którą wielu z nas zna z dzieciństwa. Prosta i szybka w przygotowaniu, jednak wciąż przepyszna i wspaniale pachnąca pieczarkami. Uwielbiana przez każdego.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Pieczarki myjemy i połowę z nich kroimy w plasterki, a połowę ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy przez 10 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, dusimy jeszcze przez 10 minut, po czym całość przekładamy do garnka.
Dolewamy bulion warzywny i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i makaron. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.
Dodaj komentarz