Zupa z pieczonych pomidorów to danie rewelacyjne w smaku i jednocześnie niskokaloryczne. Charakteryzuje je wyjątkowy aromat, a to dzięki pieczonym pomidorom. Warto spróbować.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie nasiona. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obieramy również ząbki czosnku.
Przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy olejem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 45 minut.
Do garnka wlewamy bulion, do którego dodajemy warzywa z piekarnika i całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko razem blendujemy. Zupę można udekorować listkami bazylii.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, żeby łatwiej było je obrać ze skórki.
Dodaj komentarz