Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów to danie rewelacyjne w smaku i jednocześnie niskokaloryczne. Charakteryzuje je wyjątkowy aromat, a to dzięki pieczonym pomidorom. Warto spróbować.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mięsistych pomidorów
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie nasiona. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obieramy również ząbki czosnku.



Krok 2

Przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy olejem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 45 minut.



Krok 3

Do garnka wlewamy bulion, do którego dodajemy warzywa z piekarnika i całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko razem blendujemy. Zupę można udekorować listkami bazylii.



Wskazówki

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, żeby łatwiej było je obrać ze skórki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.