Zupa z suszonych grzybów

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 5 szt. pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy
  • Koperek posiekany
  • Sól

Dodatkowo:

  • Makaron

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin, następnie zagotować.



Krok 2

Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, pieprz, liść laurowy, sól i ugotować do miękkości.



Krok 3

Następnie wywar przecedzić przez sito.



Krok 4

Z masła i mąki zrobić jasno-złotą zasmażkę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z wywarem i zagotować.



Krok 5

Grzybki drobno posiekać, włożyć do zupy, doprawić do smaku solą.



Krok 6

Zupę podawać z makaronem, posypaną koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.