Zupa ziemniaczana

Idealna. Więcej pisać nie potrzeba. Rewelacyjnie doprawiona, pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealna na smaczny obiad dla rodziny.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 100 g pieczarek
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 6 ziemniaków
  • - 4 gałązki świeżego majeranku
  • - 1 łyżka suszonego majeranku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki masła

Zasmażka:

  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą, po czym gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do skrzydełek.



Krok 2

Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy pieczarki z czosnkiem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (świeżym i suszonym) i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.



Krok 3

Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy ją do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Można udekorować zupę świeżymi ziołami.



Wskazówki

Aby przygotować zasmażkę, rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy, aż całość się zezłoci.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.