Idealna. Więcej pisać nie potrzeba. Rewelacyjnie doprawiona, pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealna na smaczny obiad dla rodziny.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą, po czym gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do skrzydełek.
Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy pieczarki z czosnkiem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (świeżym i suszonym) i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy ją do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Można udekorować zupę świeżymi ziołami.
Aby przygotować zasmażkę, rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy, aż całość się zezłoci.
Dodaj komentarz