Pączki

Autor:

KUCHARECZKA

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • Powidła
  • 1-1,5 l oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Letnie mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.



Krok 2

Roztopić masło.



Krok 3

Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.



Krok 4

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto.



Krok 5

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).



Krok 6

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki.



Krok 7

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.



Krok 8

Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką.



Krok 9

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron.



Krok 10

Przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.