Pasteryzacja grzybów

Jak sprawić, aby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok?
Pasteryzować można niemal wszystkie gatunki grzybów - koźlarze, gąski, opieńki, rydze, borowiki.
Niestety pasteryzacja zajmuję trochę czasu ale z efektów będziemy mogli cieszyć się cały rok i przydadzą się do tworzenia zup, sosów, farszy czy potraw mięsnych z grzybami.

Przygotowanie:

Grzyby oczyść dokładnie z piasku i innych zanieczyszczeń.
Większe grzyby pokrój na kawałki.

1. Wersja: w osolonej wodzie:

W garnku zagotuj 200 ml osolonej wody.
Dodaj grzyby i gotuj 10-15 minut. Przełóż do słoików i zalej zalewą, dodając liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.

2. Wersja: duszone na maśle:

Rozgrzej łyżkę masła na patelni z łyżką oleju roślinnego.
Dodaj grzyby i smaż przez 3-5 minuty.
Następnie nakryj przykrywką i duś kolejne 5 minut.
Przełóż grzyby do słoików

Po wykonaniu punktu 1 lub 2 dodaj do grzybów odrobinę kwasku cytrynowego (dzięki czemu grzyby nie ściemnieją).
Pasteryzuj przez około 60 minut w wodzie o temperaturze około 90 stopni.
Musisz pamiętać, aby zalać słoiki poniżej poziomu zakrętki - nie może ona dotykać wody!
Aby słoiki nie pękły w garnku, ustaw je na złożonej lnianej ścierce lub ażurowej podstawce.

Po 60 minutach wyjmij słoiki, dokręć zakrętki i postaw do góry dnem do schłodzenia.
Pasteryzacje powtórz przez dwa kolejne dni.
(trzykrotna pasteryzacja zmniejsza szanse, że grzyby się popsują).

Słoiki przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu maksymalnie do roku czasu.

Smacznego!

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.