Aromatyczny placek drożdżowy ze śliwkami

Warto wykorzystać zasoby lata i przygotować placek ze śliwkami. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się smakiem, drożdżowego i pachnącego ciasta.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 wypestkowanych śliwek węgierek
  • - szklanka mleka Łaciate
  • - 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • - 3 żółtka
  • - 5 dag drożdży
  • - 1/2 kostki masła Łaciate
  • - 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • - 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • - skórka z jednej pomarańczy
  • - szczypta soli
  • - 2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru pudru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Zaczyn łączymy ze skórką z pomarańczy, żółtkami, cukrem pudrem, cynamonem, łyżeczką gorzkiego kakao i solą. Mieszamy do połączenia składników.



Krok 3

Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz (roztopione masło) i ponownie ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być lśniące. Odstawiamy je do wyrośnięcia.



Krok 4 

Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wlewamy przygotowane, wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i układamy przepołowione, wypestkowane śliwki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.



Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 min. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.