Warto wykorzystać zasoby lata i przygotować placek ze śliwkami. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się smakiem, drożdżowego i pachnącego ciasta.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru pudru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Zaczyn łączymy ze skórką z pomarańczy, żółtkami, cukrem pudrem, cynamonem, łyżeczką gorzkiego kakao i solą. Mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz (roztopione masło) i ponownie ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być lśniące. Odstawiamy je do wyrośnięcia.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wlewamy przygotowane, wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i układamy przepołowione, wypestkowane śliwki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 min. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz