Babeczki buraczane ze śliwkową nutą

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ugotowanych buraków
  • 140 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru
  • Szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • Powidła śliwkowe
  • Śmietanka 36% łaciata
  • Cukier puder
  • Posypka

Przygotowanie


Zblenduj buraki z olejem na gładką masę. Dodaj jajka do masy buraczanej i zmiksuj. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj je do masy jajeczno-buraczanej i wymieszaj do połączenia się składników. Wlej masę do papilotek do ⅓ wysokości, nałóż małą łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryj ciastem. Piecz w temp. 180°C przez ok 25 minut. Śmietanę ubij z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Po wyjęciu babeczek zostaw je do ostygnięcia. Bitą śmietanę wyłóż na babeczki i udekoruj wg własnego upodobania.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-21 06:44:00

Bardzo fajny przepis :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.