Babeczki - kopce kreta

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 500 g śmietany kremówki Łaciata 36%
  • 2 opak. śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną.



Krok 2

Następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180°C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić.



Krok 3

Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć na drobne.



Krok 4

Banany obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany rozdzielic do babeczek.



Krok 5

Śmietanę ubić ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.



Krok 6

Nałożyć po porcji do każdej babeczki i posypać pokruszonym ciastem. Podawać schłodzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.