Babka piernikowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 /2 kostki masła Łaciate
  • 2 łyżki z lekkim czubkiem przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ze sporym czubkiem gorzkiego kakao
  • Ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania
  • keksówka 27 x 8 x 8

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. W międzyczasie wybijamy do miski jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Gdy masa jest ubita dodajemy przesiane przez sitko oba mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i miksujemy przez chwilę. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.