Muffiny waniliowe z żurawiną

Klasyczne waniliowe muffinki z dodatkiem żurawiny. Pomysł na szybki wypiek o niesamowitym smaku.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g żurawiny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C.



Krok 2

Żurawinę zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Do wysokiego naczynia przesiewamy sypkie składniki i stopniowo dodajemy: roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, mleko. Na koniec dodajemy owoce. Mieszamy kilkakrotnie łopatka.



Krok 3

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i uzupełniamy przygotowana masą,



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.