Bananowe batoniki owsiane z orzechami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 opakowania mleka UHT Łaciate o smaku bananowym
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 - 5 łyżek ryżu ekspandowanego
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 dużych suszonych daktyli
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie

Krok 1 

Odlej 100 ml mleczka bananowego na później, a resztę przelej do miski. Do naczynia dodaj płatki owsiane oraz drobno pokrojone daktyle. Odstaw wszystko na godzinę.



Krok 2

Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się płynne, a gdy płatki wchłoną mleko, dodaj do nich rozpuszczone masło orzechowe i zamieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojone migdały, orzechy oraz nasiona słonecznika i ryż ekspandowany. Zagnieć i podziel masę na 8 części. Z każdej uformuj podłużne batoniki i przełóż je na blachę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia



Krok 3

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra - dół), piecz przez około 15 minut, aż batoniki się zarumienią.
Gotowe batoniki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 4

Na koniec przygotuj polewę: połamaną na kostki czekoladę połącz z odlanym wcześniej mlekiem o smaku bananowym, wstaw miseczkę z czekolada do kąpieli wodnej i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Batoniki posmaruj z jednej strony polewą i wstaw do lodówki. Gdy polewa zastygnie będą gotowe. Smacznego!



Wskazówki

Podstawą batoników jest mleko i płatki owsiane, ale możesz zrobić je z dowolnym orzechów i ziaren. Możesz również dodać suszone owoce, jeśli je lubisz. Pamiętaj tylko, aby trzymać się proporcji. Zamiast ryżu ekspandowanego możesz wykorzystać ekspandowaną kaszę jaglaną, amratantus lub inne ziarna. Warto je dodać, aby batoniki były bardziej chrupiące i miały jeszcze więcej wartości odżywczych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.