Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Odlej 100 ml mleczka bananowego na później, a resztę przelej do miski. Do naczynia dodaj płatki owsiane oraz drobno pokrojone daktyle. Odstaw wszystko na godzinę.
Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się płynne, a gdy płatki wchłoną mleko, dodaj do nich rozpuszczone masło orzechowe i zamieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojone migdały, orzechy oraz nasiona słonecznika i ryż ekspandowany. Zagnieć i podziel masę na 8 części. Z każdej uformuj podłużne batoniki i przełóż je na blachę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra - dół), piecz przez około 15 minut, aż batoniki się zarumienią.
Gotowe batoniki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Na koniec przygotuj polewę: połamaną na kostki czekoladę połącz z odlanym wcześniej mlekiem o smaku bananowym, wstaw miseczkę z czekolada do kąpieli wodnej i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Batoniki posmaruj z jednej strony polewą i wstaw do lodówki. Gdy polewa zastygnie będą gotowe. Smacznego!
Podstawą batoników jest mleko i płatki owsiane, ale możesz zrobić je z dowolnym orzechów i ziaren. Możesz również dodać suszone owoce, jeśli je lubisz. Pamiętaj tylko, aby trzymać się proporcji. Zamiast ryżu ekspandowanego możesz wykorzystać ekspandowaną kaszę jaglaną, amratantus lub inne ziarna. Warto je dodać, aby batoniki były bardziej chrupiące i miały jeszcze więcej wartości odżywczych.
Dodaj komentarz