Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Buraczki umyć i osuszyć, przekroić i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Marchewkę, pietruszkę i pora wrzucić do garnka i zagotować razem z bulionem. Na palniku opalić cebulę i dodać do wywaru. Czosnek przekroić w pół dodać razem z listkami laurowymi. Gotować na małym ogniu.
Do bulionu dodać pokrojone w bardzo drobną kosteczkę ziemniaki. Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do wywaru razem z sokiem cytrynowym, jabłkiem i odrobiną octu. Dodać odsączoną fasolkę. Zagotować. Odstawić z palnika.
Zupę rozlać do talerzy i udekorować śmietanką Łaciatą oraz pokrojoną drobno pietruszką.
Dodaj komentarz