Barszcz ukraiński na bulionie warzywnym

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • -100 g fasoli „jaś”
  • - 3 duże buraki ćwikłowe
  • - 1 marchewka
  • - 1/2 pietruszki
  • - kawałek pora
  • - 2 małe cebulę
  • - 2 ziemniaki
  • - 500 ml bulionu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 listki laurowe
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 1/2 kwaśnego jabłka
  • - śmietanka Łaciata 18%
  • - sól i pieprz
  • - ocet

Przygotowanie

Krok 1

Buraczki umyć i osuszyć, przekroić i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Marchewkę, pietruszkę i pora wrzucić do garnka i zagotować razem z bulionem. Na palniku opalić cebulę i dodać do wywaru. Czosnek przekroić w pół dodać razem z listkami laurowymi. Gotować na małym ogniu.



Krok 2

Do bulionu dodać pokrojone w bardzo drobną kosteczkę ziemniaki. Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do wywaru razem z sokiem cytrynowym, jabłkiem i odrobiną octu. Dodać odsączoną fasolkę. Zagotować. Odstawić z palnika.



Krok 3

Zupę rozlać do talerzy i udekorować śmietanką Łaciatą oraz pokrojoną drobno pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.