Białe chili

Czy wiesz, że najstarsze ślady pochodzenia papryki chili zostały odnalezione w Peru? Jest to jedna z pierwszych roślin uprawianych tam przez człowieka. Do Europy trafiła dopiero w XV wieku.

Spróbuj naszego obłędnego chili z fasolą i serem Jantar! Palce lizać.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 110 g zielonych chili
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 410 g białej fasoli
  • 2 szklanki tartego sera Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Papryczki umyj, osusz i pokrój. Możesz usunąć z nich pestki. Cebule i czosnek posiekaj. Fasolę odsącz i opłucz.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Smaż mieloną wieprzowinę, aż do jej zarumienienia. Odlej tłuszcz.



Krok 3

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż cebula zmięknie.



Krok 4

Do garnka dodaj chili, kmin, oregano, bulion, wieprzowinę i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 20 minut.



Krok 5

Zdejmij z ognia, dodaj tarty ser i wymieszaj. Ser ma się rozpuścić. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.