Czy wiesz, że najstarsze ślady pochodzenia papryki chili zostały odnalezione w Peru? Jest to jedna z pierwszych roślin uprawianych tam przez człowieka. Do Europy trafiła dopiero w XV wieku.
Spróbuj naszego obłędnego chili z fasolą i serem Jantar! Palce lizać.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Papryczki umyj, osusz i pokrój. Możesz usunąć z nich pestki. Cebule i czosnek posiekaj. Fasolę odsącz i opłucz.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż mieloną wieprzowinę, aż do jej zarumienienia. Odlej tłuszcz.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż cebula zmięknie.
Do garnka dodaj chili, kmin, oregano, bulion, wieprzowinę i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj tarty ser i wymieszaj. Ser ma się rozpuścić. Smacznego!
Dodaj komentarz