Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Masa słonecznikowa: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Tłuszcz utrzeć dodając stopniowo zimą masę jajeczną. Pod koniec połączyć z żelatyną i ziarnami słonecznika, doprawić do smaku. Upieczony, zimny biszkopt skropić herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Danie: Podwieczorek
Osób: 21
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Tłuszcz utrzeć dodając stopniowo zimną masę jajeczną. Pod koniec połączyć z żelatyną i ziarnami słonecznika, doprawić do smaku.
Upieczony, zimny biszkopt skropić herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Dodaj komentarz