Biszkopt kakaowy z masą słonecznikową

Autor:

Śnieżynka

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Masa słonecznikowa: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Tłuszcz utrzeć dodając stopniowo zimą masę jajeczną. Pod koniec połączyć z żelatyną i ziarnami słonecznika, doprawić do smaku. Upieczony, zimny biszkopt skropić herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Danie: Podwieczorek

Osób: 21

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 21

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masa słonecznikowa:

  • 2 małe jajka
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 15 dag słonecznika karmelizowanego
  • Sok z cytryny lub spirytus do smaku
  • 1 łyżka żelatyny

Poncz:

  • 1/3 szkl. herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 40 szt. herbatników

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.



Masa słonecznikowa

Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Tłuszcz utrzeć dodając stopniowo zimną masę jajeczną. Pod koniec połączyć z żelatyną i ziarnami słonecznika, doprawić do smaku.




Upieczony, zimny biszkopt skropić herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.