Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka,
  • 25 dkg margaryny

Dodatkowo

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia.





Krok 2

Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.





Krok 3

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.





Krok 4

Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.





Krok 5

Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową.





Krok 6

Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.