Buchty z puree dyniowym

Autor:

RoseAnne

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 600 g mąki
  • 50 g świeżych
  • drożdży
  • szklanka ciepłego mleka ŁACIATE
  • 60 g roztopionego masła ŁACIATE
  • 2 łyżki puree z dyni (najlepiej samodzielnie zrobione)
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 plasterków sera żółtego MLEKPOL
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  • łyżeczka cząbru i szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina sezamu do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do przesianej mąki, wlewamy mleko, wystudzone masło, puree cukier, sól, gałkę muszkatołową i cząber. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Mieszankę przełożyć do miski posmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 2

Z powstałego ciasta uformować małe kulki (24 sztuki) i ułożyć na tortownicy (średnica 24 cm). Pomiędzy kulkami ułożyć pokrojone kawałki sera, posypać czosnkiem granulowanym, ziołami i sezamem. Piec w 180 stopniach przez 35 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.