Placuszki cytrynowe z ricottą

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 250 g ricotty
  • ½ cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Kaszkę przesypujemy do miski i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do nasiąknięcia na około 20 minut.



Krok 2

Cytrynę myjemy,a następnie wyparzamy wrzątkiem.



Krok 3

Odsączamy ser.



Krok 4

Ścieramy skórkę z cytryny.



Krok 5

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.



Krok 6

Do kaszy manny dodajemy żółtka, ser, syrop lub płynny miód, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy, następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie łyżka do połączenia.



Krok 7

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy placuszki partiami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.