Oryginalne chińskie placki ze szczypiorkiem wymagają sporo pracy - najpierw zagniata się ciasto, później posypuje dodatkami, a następnie formuje rulon w kształcie ślimaka i rozwałkowuje go na placek. Naleśniki szczypiorkowe są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i mogą stanowić ciekawy dodatek do dań azjatyckich.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Sezam
Wegetariańskie
Szczypiorek drobno posiekaj.
Mąkę przesiej do miski razem z solą. Wlej gorącą wodę i zmiksuj. Następnie dodaj olej sezamowy, szczypiorek i przyprawę 5 smaków. Ponownie zmiksuj. Odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Na niedużej patelni (średnica około 20 cm) rozgrzej łyżeczkę oleju, dokładnie rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie nabierz chochlę ciasta i wylej ją na patelnię tak, aby powstał dość gruby naleśnik (3-4 mm grubości). Smaż na średnim ogniu kilka minut, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Analogicznie usmaż resztę naleśników.
Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni i odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem pokrój je na trójkąty. Podawaj z większą ilością szczypiorku. Smacznego!
Dodaj komentarz