Chińskie naleśniki ze szczypiorkiem

Oryginalne chińskie placki ze szczypiorkiem wymagają sporo pracy - najpierw zagniata się ciasto, później posypuje dodatkami, a następnie formuje rulon w kształcie ślimaka i rozwałkowuje go na placek. Naleśniki szczypiorkowe są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i mogą stanowić ciekawy dodatek do dań azjatyckich.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Szczypiorek drobno posiekaj.



Krok 2

Mąkę przesiej do miski razem z solą. Wlej gorącą wodę i zmiksuj. Następnie dodaj olej sezamowy, szczypiorek i przyprawę 5 smaków. Ponownie zmiksuj. Odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.



Krok 3

Na niedużej patelni (średnica około 20 cm) rozgrzej łyżeczkę oleju, dokładnie rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie nabierz chochlę ciasta i wylej ją na patelnię tak, aby powstał dość gruby naleśnik (3-4 mm grubości). Smaż na średnim ogniu kilka minut, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Analogicznie usmaż resztę naleśników.



Krok 4

Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni i odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem pokrój je na trójkąty. Podawaj z większą ilością szczypiorku. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.