Chutney z papryki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 kg papryki
  • - 1/4 łyżeczki chili
  • - oliwa
  • - 1 cebula
  • - gałązka rozmarynu
  • - pół łyżeczki cynamonu
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 100 ml octu balsamicznego
  • - 50 ml octu jabłkowego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Papryki myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i przykrywamy je folią.



Krok 2

Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (rozdrabniamy). Następnie podsmażamy ją na oliwie. Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki i również rozdrabniamy w blenderze. Do cebuli dodajemy przyprawy, paprykę, cukier i pokrojony rozmaryn. Całość gotujemy przez około 15 minut.



Krok 3

Dodajemy ocet i po kilku minutach zdejmujemy gotowy chutney z ognia. Możemy pasteryzować w słoiczkach około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.