Danie: Podwieczorek
Osób: 9
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Miód rozpuścić, wymieszać z przyprawą do pierników, cukrem waniliowym i rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodą oczyszczoną.
Mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło. Połączyć z miodem i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut.
Upieczone, zimne pierniczki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub dowolnymi posypkami.
Ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz