Kolorowe pierniczki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szkl. miodu
  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady białej

Dodatkowo:

  • Dekoracje

Przygotowanie

Krok 1

Miód rozpuścić, wymieszać z przyprawą do pierników, cukrem waniliowym i rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodą oczyszczoną.



Krok 2

Mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło. Połączyć z miodem i zagnieść ciasto.



Krok 3

Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut.



Krok 4

Upieczone, zimne pierniczki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub dowolnymi posypkami.



Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.