Rabarbarowe z budyniem i migdałami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ciasto kruche:,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany gęstej,
  • sól szczypta,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ,
  • budyń:,
  • 70 g budyniu śmietankowego,
  • 700 ml mleka,
  • 80 ml śmietanki łaciatej 30 %,
  • 3 łyżki cukru,
  • ,
  • pozostałe:,
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50 g migdałów

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.



Krok 2

Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń



Krok 3

Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut aż ciasto się zrumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.