Gofry jaglane z borówkami i miodem

3.67
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze Orzechy

Składniki

Gofry:

150 g mąki jaglanej

50 g masła Łaciate

2 jajka

250 ml mleka roślinnego

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Sól

Dodatkowo:

200 g borówek

50 ml miodu

Garść orzechów włoskich lub pekan

200 ml śmietanki Łaciata 30 %

1 łyżka kakao

Cukier

Przygotowanie

Krok 1
  • Suche składniki ciasta na gofry wymieszać w misce, dodać roztopione masło oraz żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę, odstawić na około 30 min.
Krok 2
  • Białka ubić na sztywno. 
Krok 3
  • Rozgrzać gofrownicę. 
Krok 4
  • Dodać białka do odstanej masy i wymieszać delikatnie. Smażyć gofry przez około 5 minut (do zarumienienia). 
Krok 5
  • W misce ubić śmiętankę z dodatkiem cukru. 
Krok 6
  • Gofry wykładać na talerz. Dekorować bitą śmietaną posypaną kakao, borówkami, orzechami i polewać płynnym miodem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0