Gofry jaglane z borówkami i miodem

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Gofry:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka roślinnego
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól

Dodatkowo:

  • 200 g borówek
  • 50 ml miodu
  • Garść orzechów włoskich lub pekan
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżka kakao
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1
Suche składniki ciasta na gofry wymieszać w misce, dodać roztopione masło oraz żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę, odstawić na około 30 min.

Krok 2
Białka ubić na sztywno.

Krok 3
Rozgrzać gofrownicę.

Krok 4
Dodać białka do odstanej masy i wymieszać delikatnie. Smażyć gofry przez około 5 minut (do zarumienienia).

Krok 5
W misce ubić śmiętankę z dodatkiem cukru.

Krok 6
Gofry wykładać na talerz. Dekorować bitą śmietaną posypaną kakao, borówkami, orzechami i polewać płynnym miodem.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.