Ciasto cytrynowe

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny dokładnie wyszorować, a następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.



Krok 2

Miękką margarynę pociąć na kawałki i utrzeć z cukrem pudrem.



Krok 3

Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia.



Krok 4

Oddzielić żółtka od białek.



Krok 5

Do utartej margaryny dodawać stopniowo mąkę na przemian z żółtkami i sokiem z cytrynycały czas miksując.



Krok 6

Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać łyżką ciasto,ubić pianę z białek, a następnie dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.



Krok 7

Przełożyć masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 45 minut z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.